Nyt fra Ena og Kjeld i Rumænien

Kære venner i V. Nebel.

 

Vi har set et behov, som vi gerne vil være med til at opfylde, hvis det kan lade sig gøre.

 

 

 

 

Her ved pinsekirken i Cotofanesti, hvor vi bor, køre man en lille”maskinstation”. Dvs. man har en traktor med en plov, en fræser og en såmaskine til alm korn. Der udover har man en mejetærsker til høsten.

 

Måden det fungerer på er, at der er en mand, der formidler kontakten mellem landmændene og en traktorfører. Når der er fundet et arbejde at udføre, kører traktorføreren ud for at udføre arbejdet og betalingen er 40 % til traktorføreren, 10 % til formidleren og resten til vedligehold af maskinerne - og hvis der er overskud, så går det til kirken.

 

 

 

Hvis det er kirkens medlemmer, der får arbejdet udført, så betaler de kun de 50 %, så der ikke bliver noget til vedligehold eller kirken. Så vi tror ikke, der bliver ret meget til kirken, bl.a. fordi de ikke har flere maskiner.

 

Hvis de havde flere maskiner og de derved kunne lave mere forskelligt arbejde, var der mere arbejde til traktorføreren og flere landmænd blev hjulpet, og så ville der også kunne blive mere til kirken. På den her måde oplever vi også, at kirken er med i det praktiske liv i landsbyen.

 

Derfor ser vi det som en meget god ting, hvis vi kunne hjælpe dem med at skaffe flere maskiner til deres arbejde. Jeg ser det som en god mulighed, at vi hjælper et helt område (så langt som nu formidleren når ud), frem for at vi bare hjalp nogle få landmænd. Det vil være hjælp til selv hjælp.

 

 

 

Kan du/I hjælpe os med at finde og sende maskinerne her ned?

Det de har givet udtryk for, at de mangler er:

1.       En tallerkenharve.

2.       Slåmaskine til græs/lucerne.

3.       Såmaskine til majs.

4.       En vogn gerne til 3 tons(mindre kan også gøre det).

5.       Evt. en traktor mere. (En traktor mere er kun aktuel, hvis de får flere

          maskiner)

 

Maskinerne kan måske også købes her nede, men det kræver så, at vi har nogle penge til at købe dem for. Jeg kender ikke prisen. Men hvis jeg får lovning på nogle penge til formålet, kan jeg undersøge priserne.

 

Lige lidt baggrundsviden omkring landbruget her i Rumænien.

 

Det skal måske også med ind i billedet, at det er landmænd med meget små stykker jord.  Jeg tror, at det ofte ligger på ½ til 1 ha pr. afgrøde. I kommunisttiden var der store kollektivbrug, men da kommuniststyret faldt, blev al ejendom, fabrikker og jord, delt ud til dem, der var ansat på stederne.

 

 

 

Det betyder at alle her i landsbyerne har fået et lille stykke jord hver, som de så dyrker for at få foder til den ene ko, en gris, lidt høns og en hest. Og så selvfølgelig grøntsager til eget brug, måske lidt til salg på torvet.

 

Arbejdet med marken er det arbejde de fleste har. Måske finder de lige nogle få dages eller ugers arbejde her i området. Der er måske én, der skal have hjælp til at bygge et hus el. lign. Eller også tager man en tre måneder til udlandet ofte Italien eller Spanien, for her at tjene en god løn, som man så kan leve af resten af året.

 

Dette arbejde i udlandet er sjældent helt efter ”bogen”. De ”glemmer” vist ofte at betale skat af de tjente penge. Umiddelbart vil man jo sige, jamen slå da de små landbrug sammen, så der kan dyrkes noget mere rationelt.

 

 

 

Men hvad skal de bruge de afgrøder til, hvis de avler mere. Der er ikke afsætning for det. Og hvad skal landmændene lave i stedet for, der er ikke ledige arbejdspladser til dem. Skal man have lavet noget afsætning til udlandet af afgrøderne, så skal der laves et nyt system for at samle afgrøderne fra de mange små landmænd.

 

Alle de unge og dygtige folk, der måske kunne være med til at gøre en forskel, de er taget til udlandet, for at tjene flere penge, end det de kan overleve på her i landsbyerne.

 

Flere arbejdspladser.

 

Det med flere arbejdspladser er jo så også det, vi vil forsøge, om vi kan være med til at lave på en eller anden måde. Vi prøver meget på at finde en eller anden byggevirksomhed, som vores erhvervsmand kunne investere i. Bl.a. på den måde, at han gerne vil have nogle folk her fra Rumænien til Danmark for at lave nogle mindre arbejder, for på den måde at lære dem at kende og få tillid til dem.

 

 

 

Men jeg er lidt bange for, at det bliver svært for os at finde nogen, som kan lave et godt stykke arbejde i Danmark. Det vi ser af byggeri hernede er ofte med den manglende finish, som vi forventer i Danmark. Men vi arbejder på sagen.

 

Venlig hilsen Ena og Kjeld

Øvrige nyheder

Nyhedsbreve fra vesternebel.dk

Modtag en mail, når vi har nyttige nyheder. Så er du altid informeret om, hvad der sker i dit nærområde.

Klik her for at tilmelde dig.

Vesternebel.dk ejes af sogneforeningen i Vester Nebel. Hjemmesiden har til formål at være lokal budbringer og informationskilde. Redaktionelt stof, der ønskes bragt på hjemmesiden, kan indleveres til redaktørerne, der vil gøre brug af informationer, de finder relevant for hjemmesidens brugere.

> Kontakt til webmaster og redaktør
> Kontakt Sogneforeningens formand